Het "Verhaal"
Lokatie:
De wallen van een vestingstadje
Situatie:
2 vrouwen met middelgrote hond aan de lijn.
Gebeuren:
Tai gaat rustig naar de hond toe, die een beetje opgewonden is, maar geen raar gedrag vertoont. Beetje ruiken, beetje opwinding. Ik zeg tegen de vrouw dat ze gerust de hond los kan laten (geen gevaar met auto's). Daarop begint ze een verhaal over een vorige keer dat dat niet goed ging, dat de hond toen helemaal opgewonden werd. Tijdens het vertellen begint de hond wild te springen en opgewonden gedrag te vertonen. Gaat verder goed omdat wij rustig blijven en Tai afstand kan nemen.
Conclusie:
Het vertellen alleen al is genoeg om het gedrag te triggeren, waarschijnlijk doordat bij het vertellen beelden van de vorige keer worden opgeroepen en doordat de vrouw op een bepaalde manier het gebeuren weer doorleeft.
"Loslaten!"
Lokatie:
Vondelpark
Situatie:
Ik wandel in het Vondelpark met Tai (hij loopt los) en een eveneens loslopende bull-achtige loopt zonder problemen een stuk met ons mee (zonder baas).
Gebeuren:
Even verderop doet een jongen de hond aan de lijn. Op het moment dat hij hem wil tegenhouden valt de hond uit naar Tai. Ik keer me van de honden af en zeg de jongen de lijn los te laten. Dat doet hij. Ik blijf hem afleiden, leg hem uit dat hij het gedrag juist triggert. Na een paar seconden wordt het rustig achter me en is de situatie weer normaal.
Conclusie:
De angst bij de jongen dat er iets zou kunnen gebeuren (nervositeit bij het aanlijnen) is de eerste escalatie. De tweede is het tegenhouden waar hij zijn angst nog extra via de lijn overbrengt, het tegenhouden triggert de "aanval". Het feit dat de hond niet geleerd heeft de lijn met ontspanning te associëren speelt waarschijnlijk ook een rol.
Grote Bouvier
Lokatie:
Hondenveld met veel losloppende honden
Situatie:
Een man komt met een loslopende Bouvier (loopt 10 of 15 meter achter hem) in mijn richting.
Gebeuren:
Tai loopt in de richting van de hond. Ik zie dat de hond zich opricht en dat andere mensen beginnen te reageren ("dit gaat mis"). De baas raakt in paniek en wil naar de honden toegaan. In plaats van ook naar de honden toe te gaan loop ik op de man toe en zeg hem al van ver dat het OK is. Hier laat hij zich zo door afleiden, dat de honden meteen rustig zijn en alle spanning weg is (ik laat de man een beetje in verbazing achter).
Conclusie:
Escalatie ontstaat hier alleen maar omdat de baas er op anticipeert en het door zijn eigen gedrag versterkt. Alleen al het omzetten van de "mindset" van de man is voldoende om te deëscaleren.
Puppies!
Lokatie:
Park van Kasteel Groeneveld (bij Baarn) ergens aan de waterkant
Situatie:
Een roedel relatief kleine honden met 5 of 6 puppies en 3 of 4 volwassen honden, paar gezinnen met kinderen. Duidelijk de "eerste stap" naar buiten voor de pups. De volwassenen zijn meer met de volwassen honden bezig.
Gebeuren:
Tai (loslopend) en ik naderen de groep rustig en blijven aan de rand staan, ik ga door de knieën. De puppies komen één voor één heel beleefd en rustig Tai en mij dag zeggen, even ruiken, even contact, meer niet.
Conclusie:
Spreekt voor zich toch?
Gems
Lokatie:
Laantje zonder einde (Soest)
Situatie:
Bij de "Gemsen" staat een grote gemsebok bij het hek (namens de gemsenfamilie).
Gebeuren:
Tai stuift er opgewonden naar toe, bok ook opgewonden, neemt verdedigende houding aan. Ik ga naar Tai toe en krijg hem rustig. De bok kijkt in mijn richting, ontspant zich en gaat rustig weg.
Conclusie:
De bok begrijpt meteen dat ik namens de hondenfamilie waarneem en dat ik aangeef dat we vreedzaam zijn.
Vos
Lokatie:
Limitische Heide, Bussum/Huizen
Situatie:
Ochtendwandeling
Gebeuren:
Tai zit achter een vos aan. Bij de hoge schutting heeft de vos een verdedigende houding aangenomen, ineengekrompen, oortjes helemaal plat naar achter. Ze staan ongeveer een meter van elkaar. Ik ga er met een stok naartoe en steek die tussen ze in. Na 4 à 5 seconden kijkt de vos in mijn richting en maakt dat hij er vandoor gaat.
Conclusie:
De vos begrijpt heel snel dat ik degene ben die het voor het zeggen heeft en dat hij zal kunnnen vluchten zonder dat we achter hem aan gaan.